Reizen is voor veel mensen een van hun grootste hobby´s. Tijdens de Covid19 lockdowns kon het niet en vierde men verplicht vakantie in eigen land. Maar nu de grenzen weer open zijn, zijn de vakanties buiten Nederland weer volop in gang. Verre bestemmingen zijn vaak aantrekkelijk als men over wat meer tijd beschikt en zich in verband met schoolgaande kinderen niet tot de vakanties hoeft te beperken. Er wordt dan ook flink geld uitgegeven een reisorganisaties, vaak wel duizenden euro’s per jaar, om twee à drie weken een ander land te verkennen. Bijvoorbeeld een avontuurlijke rondreis Namibie of een relaxte strandvakantie op de Maladieven in combinatie met een bezoekje aan Sri Lanka. Maar heb je wel eens overwogen om voor datzelfde land ergens binnen Europa te overwinteren?
Waarom overwinteren in Zuid-Europa
Overwinteren is iets dat we automatisch associëren met senioren. Iets met Benidorm en de Spaanse Costas. Maar dit is helemaal niet zo. Corona heeft namelijk aangetoond dat heel veel functies niet op kantoor uitgeoefend hoeven te worden, maar ook prima thuis kunnen. En dan hoeft thuis niet per se in Nederland te zijn. Stel je eens voor dat je de muffe kantoortuin kunt inruilen voor een zonnig balkon, waar je met je laptop precies hetzelfde kunt als thuis, in die mistroostige, natte Nederlandse winter.
De voordelen van overwinteren in Zuid-Europa
Overwinteren in Spanje, Italië of Portugal brengt naast het weer een aantal voordelen met zich mee. In de eerste plaats is het een fantastische manier om op je gemak een nieuw land te ontdekken, zonder gehaast alle toeristische trekpleisters te bezoeken. Bovendien kun je ook gebruik maken van de kans om een nieuwe taal te leren, door bijvoorbeeld na je werk een cursus te volgen en contact te leggen met de lokale bevolking. Daarnaast is het huren van een studio of appartementje in deze landen helemaal niet duur, zeker niet als je uit de toeristische gebieden blijft. Ook het uitgaan en eten is stukken goedkoper. Als je de huur plus de vaste lasten zoals eten, vervoer e.d. bij elkaar optelt, kun je van 1000 euro prima rondkomen. Dit is wat Nederlanders die overwinteren in Spanje gemiddeld uitgeven. Als je een woning hebt die in Nederland kunt verhuren, hou je er misschien nog iets aan over. Je hoeft je voor een korte periode niet in te schrijven hier en in Nederland verder niet veel te regelen. Zelfs je Nederlandse zorgverzekering loopt gewoon door! Kortom, veel redenen om het te overwegen!