Hoe je de kosten van een motorverzekering kunt berekenen

Een motorverzekering is net zo belangrijk als de helm op je hoofd als je de weg op gaat. Het geeft je niet alleen een veilig gevoel, maar het is ook nog eens wettelijk verplicht. Maar hoe bereken je nu precies wat je kwijt bent aan een motorverzekering? Dat hangt af van een aantal factoren. Denk hierbij aan de leeftijd van je motor, jouw ervaring als bestuurder en waar je allemaal rijdt met je tweewieler.

De premie kan ook variëren door de keuzes die je maakt in het soort dekking. Zo heb je de basisdekking die schade dekt die je bij anderen veroorzaakt, maar misschien wil je ook wel schade aan jouw eigen motor verzekerd hebben. En dan hebben we het nog niet eens gehad over al die extra opties zoals pechhulp of een verzekering voor je motorkleding. Gelukkig kun je tegenwoordig gemakkelijk online de premies van verschillende verzekeraars verzekering motor berekenen om zo tot de beste deal te komen.

Over deals gesproken, door verschillende verzekeringen te combineren kun je vaak profiteren van een aantrekkelijke korting. Dit brengt ons bij een heel interessant thema: combi motors verzekeringen, waarover straks meer. Maar eerst, laten we eens kijken naar de verschillende soorten motorverzekeringen die er zijn.

Verschillende soorten motorverzekeringen uitgelegd

Als motorrijder ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Dit is de Wettelijke Aansprakelijkheid verzekering die schade dekt die jij met jouw motor aan anderen toebrengt. Maar met alleen WA ben je nog niet verzekerd voor schade aan je eigen motor. Daarvoor kun je kiezen voor een WA Beperkt Casco of zelfs een WA Volledig Casco, ook wel All Risk genoemd.

Een WA Beperkt Casco biedt naast de WA-dekking ook bescherming tegen bijvoorbeeld diefstal of stormschade. En als je echt voor de meest uitgebreide optie wilt gaan, dan is er de WA Volledig Casco. Hiermee ben je vrijwel tegen alle risico’s gedekt, inclusief bijvoorbeeld valschade of schade door botsingen. Natuurlijk hangt er aan deze uitgebreide dekking ook een hoger prijskaartje.

Het is slim om goed na te denken over het type motor dat je hebt en hoe vaak en waar je rijdt. Heb je een gloednieuwe motor en gebruik je deze dagelijks, dan is een All Risk verzekering misschien wel de slimste keuze. Rijdt je daarentegen alleen in het weekend en heb je een ouder model, dan kun je misschien beter kiezen voor een beperktere en dus goedkopere verzekering.

Extra dekkingen: zijn ze het waard?

Bij het afsluiten van een motorverzekering kun je vaak kiezen voor extra dekkingen. Een bekend voorbeeld is de ongevallenverzekering voor opzittenden. Mocht er iets gebeuren tijdens het rijden, dan biedt deze verzekering financiële bescherming bij blijvende invaliditeit of overlijden.

Daarnaast is er vaak de mogelijkheid om rechtsbijstand mee te verzekeren, wat erg handig kan zijn als je na een ongeval in een juridische discussie verwikkeld raakt over de schuldvraag. Ook pechhulp is een populaire extra optie, zodat je bij pech onderweg snel weer op weg wordt geholpen.

Natuurlijk moet je voor deze extra’s wel iets meer premie betalen. Het is daarom belangrijk om goed te overwegen of deze extra zekerheid opweegt tegen de kosten. In veel gevallen kunnen deze aanvullende verzekeringen echter veel ellende voorkomen en zijn ze dus zeker het overwegen waard.

Combineren bespaart: voordelen van combideals

Als we kijken naar manieren om te besparen op onze verzekeringen, dan is het bundelen van verschillende polissen vaak een slimme zet. Veel verzekeraars bieden aantrekkelijke kortingen als je meerdere verzekeringen bij hen onderbrengt. Dit staat bekend als combi motors verzekeringen.

Zo kun je bijvoorbeeld niet alleen jouw motor, maar ook jouw auto, scooter of oldtimer bij dezelfde maatschappij verzekeren. Dit maakt het niet alleen makkelijker – alles onder één dak – maar het kan ook nog eens flink schelen in de portemonnee.

De truc is wel om altijd goed te blijven vergelijken. Ook al heb je meerdere voertuigen bij dezelfde verzekeraar lopen, blijf alert op aanbiedingen van concurrenten en wees niet bang om over te stappen als dat voordeliger is. Zo zorg je ervoor dat ‘combi motors verzekeringen’ ook echt in jouw voordeel werken.

Veelgemaakte fouten bij het afsluiten van een motorverzekering

Wanneer mensen hun motorverzekering afsluiten, worden er nogal eens fouten gemaakt. Een klassieker is het overschatten van hoeveel kilometer men denkt te gaan rijden. Hierdoor betaal je al snel teveel premie.

Een andere veelvoorkomende misstap is het niet jaarlijks heroverwegen van de polis. Jouw situatie kan veranderen: misschien rijdt je minder, of is jouw motor inmiddels wat ouder geworden en daarmee in waarde gedaald. Dit zijn momenten om jouw verzekering tegen het licht te houden en eventueel aanpassingen te maken.

Tot slot is het belangrijk om niet blindelings voor de goedkoopste optie te gaan. De meest voordelige polis is namelijk niet altijd de beste keuze voor jouw specifieke situatie. Kijk goed naar wat er gedekt wordt en vergelijk dit met jouw behoeften als motorrijder.