Niet verhuizen, maar verbouwen

Je huis verbouwen kan een prima alternatief zijn voor verhuizen. Soms heb je net iets meer ruimte nodig, maar hik je er tegenaan om je huis te verkopen en te gaan verhuizen. Een verbouwing kan dan de oplossing zijn. Eén van de zaken die een rol kunnen spelen bij de beslissing om te gaan verbouwen zijn de kosten van de verbouwing en de mogelijkheden om die kosten te betalen. Heb je niet genoeg spaargeld om de verbouwing te betalen, dan kan een lening uitkomst bieden. Het verhogen van je hypotheek of het afsluiten van een tweede hypotheek is een manier van geld lenen die bij een verbouwing voor de hand ligt. Je woonlasten worden hoger, maar je huis wordt door de verbouwing immers ook meer waard.

Hoe financier je een verbouwing

Er zijn kort samengevat twee manieren om een verbouwing via een hypotheek te financieren. De ene is je hypotheek uitbreiden voor verbouwing, de andere is een tweede hypotheek afsluiten. Dat laatste is vooral aan te raden wanneer de rente ten tijde van de verbouwing gunstiger is dan de rente van de bestaande hypotheek. Is dat niet het geval dan is het verhogen van je bestaande hypotheek beter. Dat is overzichtelijker en het is meestal belastingtechnisch ook gunstiger. Om te kunnen beoordelen met welk bedrag je je bestaande hypotheek kunt uitbreiden, kun je gebruik maken van een online tool. Je hebt dan een indicatie waarmee je het gesprek met je hypotheekverstrekker aan kunt gaan.

Het hypotheekbedrag berekenen

Uw maximale hypotheekbedrag berekenen kan door een aantal variabelen in te voeren in een online tool. Het toetsinkomen, je bruto jaarinkomen voor aftrek van belastingen, is een belangrijke variabele, net als het bedrag waarmee je je hypotheek wilt uitbreiden. Maar ook de rente, de resterende looptijd van de hypotheek en de overwaarde van je huis zijn belangrijk om te weten. Schulden hebben een negatieve invloed op de hoogte van het bedrag dat je bij kunt lenen.

Soms is je leeftijd van belang: zit je binnen tien jaar voor je pensioen, dan moet ook naar de hoogte van je toekomstige pensioen gekeken worden. Ben je alleenverdiener of is er een tweede inkomen dat in de berekening meegenomen kan worden? Vraag je ook af of je dat laatste wilt. Je hebt dan heel lang twee inkomens nodig om de hypotheek te betalen. Minder gaan werken, het verlies van je baan of een scheiding kan dan tot grote problemen leiden. Heb je al je gegevens ingevoerd, dan krijg je een indicatie van het bedrag waarmee je je bestaande hypotheek kunt verhogen. Een afspraak met je hypotheekadviseur is de volgende stap!